Rondreis Marokko: 16 dagen

Koninklijke steden en uitgestrekte natuur

Op deze 16-daagse groepsrondreis zie je Marokko in al haar facetten. Doorheen het hele land geniet je van prachtige natuur. Niet alleen in het groene Chefchaouen in het Rifgebergte, maar ook in het berberdorp Bhalil, dwars doorheen de Todra Kloof en bij de uitzichten op de Hoge Atlas. Ook de rijke cultuur laat je niet onberoerd in de Koninklijke Steden Rabat, Fez, Meknes en Marrakesh. In de Marokkaanse Sahara doorkruis je op een kameel de zandduinen van Erg Chebbi. Afsluiten doe je op in Essaouira, de kuststad opgericht door de Portugese bezetters. Kortom, je ontdekt Marokko van de rijke Koninklijke Steden tot de primitiefste dorpjes, van het hooggelegen Imlil tot de laaggelegen stranden. Je reisleider spreekt Arabisch en Nederlands.

 

Hoogtepunten

 

 • Koninklijke Steden: Marrakesh, Casablanca, Rabat, Meknes en Fez met haar oude Medina
 • Wandeling tussen de blauwe huizen van Chefchaouen
 • Uniek bezoek aan localsdie in berggrotten wonen in Bhalil. Lunchen bij een lokale familie
 • Bezoek aan Moulay Idriss, de plaats waar de islam in Marokko is ontstaan
 • Kameelsafari in de zandduinen van de Marokkaanse Sahara 
 • Groene wandeling in Todra Kloof met lunch bij lokale familie
 • Jeeptour naar nomaden, die primitief leven, en fossielen bekijken
 • Berbersapotheek waar je beroemde Marokkaanse kruiden kunt kopen
 • Ontdekken hoe leder klaargemaakt en geverfd wordt op een primitieve manier voor kledij en tassen bij een bezoek aan een leerlooierij in Fez
 • Wandeling in Imlil met uitzicht op de Hoge Atlas, met overnachting
 • City tour in Marrakesh met als hoogtepunt Djemaa el Fna, het bekendste historische plein van Marokko
 • Barbecue aan het strand in Essaouira

 

Reisbeschrijving

Dag 1: Amsterdam / Brussel - Casablanca
Dag 2: Casablanca - Rabat - Chefchaouen
Dag 3: Chefchaouen - Fez
Dag 4: Fez
Dag 5: Fez
Dag 6: Fez - Sefrou - Bahalil - Midelt
Dag 7: Midelt
Dag 8: Midelt - Erfoud - Merzouga
Dag 9: Merzouga - Todrakloof
Dag 10: Todrakloof - Aït Ben Haddou
Dag 11: Aït Ben Haddou - Marrakesh
Dag 12: Marrakesh
Dag 13: Marrakesh - Imlil
Dag 14: Imlil - Essaouira
Dag 15: Essaouira - Casablanca
Dag 16: Casablanca - Amsterdam / Brussel

Dag 1: Je komt aan in het beroemde Casablanca.

Dag 2: Je start de dag met een bezoek aan de moskee van Hassan II, de grootste en bekendste moskee in het land. In zes jaar tijd en met de hulp van niet minder dan 100.000 arbeiders, liet koning Hassan dit moderne gebedshuis bouwen. De moskee is voor niet-moslims alleen te bezichtigen met een rondleiding. Let vooral op de unieke glazen vloer en het open dak. Vervolgens rijd je naar Rabat, de politieke hoofdstad van Marokko. Je bezoekt er de kasba van de Oudaya's, de blauwde oude wijk van de stad. De Hassantoren is een minaret van een onafgewerkte moskee uit de 12de eeuw. Kalief Yakub El Mansur had de ambitie om de grootste moskee en hoogste minaret ter wereld te bouwen. Wegens financiële problemen moesten de bouwwerken echter gestaakt worden. Yakub El Mansur overleed voor de bouw had kunnen hervatten en de moskee bleef onafgewerkt. In de late namiddag rijd je verder naar het noorden, richting Chefchaouen in het Rifgebergte.

Dag 3: Chefchaouen wordt ook wel de groene stad van Marokko genoemd. Ze staat bekend om haar mooie blauwe huizen. De stad behoort tot de top vijf bezienswaardigheden van het land. In de late namiddag zet je je weg verder naar de beroemde koninklijke stad Fez. 

Dag 4: In Fez kan je de gelegenheid te baat nemen om een hele dag door de oude medina te kuieren. De medina bestaat uit meer dan 9000 straatjes en steegjes. Sla in je geheugen de unieke zichten op zoals de bekende traditionele leerlooierijen en de mooie, aparte soeks of lokale marktjes. Proef de lokale specialiteiten en vergeet niet om de unieke levendigheid van deze stad vast te leggen op foto. Tijdens de wandeling kan je de medina verder ontdekken en je staat versteld van het grote aantal winkels en ondernemers. Fez is terecht de voornaamste ondernemersstad van Marokko. 

Dag 5: Vandaag staat een volgende koninklijke stad op het programma: Meknes. Hier kan je onder andere het mausoleum van Moulay Ismaïl, Bab al Mansour en de gevangenis van Kara bezoeken (als het geopend is). Na Meknes krijg je de gelegenheid om de Romeinse ruïnes van Volubilis te bezichtigen. Zij hebben de mooiste mozaïek die in Marokko te vinden is. Vervolg je uitstapje naar het dorpje Moulay Idriss, vernoemd naar de persoon die de islam introduceerde in Marokko.

Dag 6: Je ontdekt vandaag de primitieve en arme levensomstandigheden van sommige Marokkanen. Eerst houd je halt in het dorpje Sefrou, waar je tijdens een korte rondleiding een synagoge, graftomben en verschillende marktjes bezoekt. Vervolgens bezichtig je het dorpje Bahlil, de enige plaats in Marokko waar de mensen nog in grotten wonen. Als je geluk hebt, zie je in de lokale wasplaats de lokale vrouwen samenkomen om hun kledij en tapijten met de hand te wassen en bij te praten met hun dorpsgenoten. Je luncht bij een familie in hun grotwoning. Na de lunch rijd je verder naar Midelt, een fijne stad tussen de Midden-Atlas en de Hoge Atlas.

Dag 7: Vandaag kan je je laten meevoeren op een leuke daguitstap naar enkele grotten, waar de bevolking clandestien gesteente delft zoals malachiet, isoliet en andere. Je stopt ook bij koper- en loodmijnen. Je eet ter plaatse picknick op een leuk plekje tussen de bergen of aan de rivier.

Dag 8: Je rijdt over de Hoge Atlas naar Merzouga. Onderweg bewonder je tijdens enkele tussenstops de prachtige natuur. In de buurt van Merzouga ligt ons hotel, waar we even uitrusten voor het namiddagavontuur. Dan kan je namelijk een tochtje doen op de rug van een kameel (dromedaris). Neem dan zeker je fototoestel mee, want tijdens deze tocht maak je misschien wel de mooiste foto's van de hele reis, vooral van de zandduinen (wel 100 meter hoog) en de zonsondergang. 's Avonds kan je kiezen om te slapen in je hotelkamer of - een unieke beleving - onder de blote hemel (op matras) indien mogelijk.

Voor deze overnachting onder de blote hemel is het aangeraden om een slaapzak mee te nemen als je geen gebruik wilt maken van de voorziene dekens. Wil je de dekens van de primitieve accommodatie wel gebruiken, dan is het aangeraden om je eigen lakens of lakenzak mee te nemen.

Dag 9: Bij een lekker ontbijt kun je napraten over de afgelopen, onvergetelijke nacht. Wie wil, kan nog een jeeptocht doen doorheen de Sahara. Tijdens de rondrit bezichtig je ook enkele fossielen, versteende oceaandieren die miljoenen jaren geleden leefden. Ook bezoek je de nomaden, een volk dat nog steeds in de Sahara woont. Bij een kopje thee maak je kort kennis met hun eenvoudige leven. In de namiddag rijd je verder naar Tinghir, aan de Todrakloof. Onderweg stop je even aan een oud irrigatiesysteem, waar water ondergronds vervoerd wordt via kanalen.

Dag 10: Vandaag kan je afdalen in de groene Todrakloof. Tijdens een avontuurlijke wandeling onder begeleiding van een merkwaardige lokale gids over paadjes, door riviertjes en langs boompjes, zie je de lokale bevolking aan het werk op hun rijke landbouwgrond. Na de wandeling, verwelkomt de familie van je gids jou in hun huis in de Todrakloof voor een traditionele maaltijd. Na de lunch rijd je naar Aït Ben Haddou.

Dag 11: Aït Ben Haddou, de beroemde filmstad. Toen de bekende acteur Omar Al Sharif in 1960 op bezoek ging bij vrienden in dit pittoreske, 800 jaar oude dorpje, werd hij verrast door de schoonheid ervan, met de indrukwekkende toren en tegen de heuvel aan gebouwde kasba's. Hij zag in het dorpje de ideale achtergrond voor een scène uit zijn volgende film, Laurence of Arabia. Nadat die film hoge kijkcijfers scoorde, trokken nog meer filmsterren naar Aït Ben Haddou. De stad mocht figureren in onder andere Gladiator, The Mummy en de serie Game of Thrones. Nadat je Aït Ben Haddou kon bezoeken, trek je naar de historische wereldstad Marrakesh. 's Avonds ga je met de bus naar het beroemde plein Djemaa el Fna voor een wandeling. De naam betekent letterlijk 'de moskee van het plein'. Deze plaats bruist van leven. Lokalen komen er, net als in de Middeleeuwen, nog steeds om te kopen, verkopen, marchanderen, spelen, goochelen en nog veel meer. 

Dag 12: Marrakesh heeft enkele heel mooie trekpleisters. De Koutoubia-moskee is het hoogste en bekendste gebouw in de stad. Neem plaats voor het gebouw en laat je verrassen door de bouwstijl van de vierkante minaret met de gouden bollen bovenaan. Een ervan werd gemaakt door de vrouw van de koning. Zij had tijdens de Ramadan gegeten, wat volgens het islamitische geloof niet is toegestaan. Door het goud te laten smelten tot een bol om samen met andere bollen bovenop de minaret te plaatsen, wou ze vergiffenis vragen aan Allah. Je kan er ook de Saadi graftomben bezichtigen. Deze graftomben van een voormalige koninklijke familie, wou men bij de komst van de huidige dynastie het liefste vergeten. Daarom werden er rond de tomben dikke muren gebouwd om ze aan het oog te onttrekken. Toen de Fransen begin de twintigste eeuw Marokko veroverden, verkenden ze Marrakesh vanuit de lucht. Hun vliegtuigen spoorden de graftomben op. Ook het Bahiapaleis is de moeite waard. Een rijke prins vernoemde zijn paleis naar zijn favoriete vrouw, Bahia, wat 'de prachtige' betekent. Onderweg naar de berbersapotheek loop je door de bekende traditionele soeks van Marrakesh. Met je reisgenoten mijmer je over hoe het leven in Marrakesh verschilt van dat bij ons. 's Avonds kan je nog even rond kuieren op Djemaa el Fna en een traditionele Marokkaanse maaltijd eten.

Dag 13: Je rijdt richting het Hoge Atlas-gebergte. Vanuit het dorpje Imlil, op 1900 meter hoogte, kan je de omgeving ontdekken. Hierrond ligt een prachtig natuurgebied. Je hebt zicht op de Toubkal, het hoogste gedeelte van de Atlas (4167 meter hoog) en daarmee ook de hoogste berg van Noord-Afrika. Tijdens de wandeling tussen in het mooie gebergte, sta je versteld van de locals en hun kinderen, die dagelijks de tocht naar boven en terug naar beneden maken. Je overnacht in een familiaal hotelletje.  

Dag 14: Na het lekkere lokale ontbijt rijd je naar het stadje Essaouira, aan de Atlantische Oceaan. Je krijgt de kans om een autotocht te maken naar een strand buiten het stadje voor een barbecue in de natuur. Hier is behalve jij en je medereizigers geen levende ziel te bespeuren. Even uitrusten of zwemmen, de keuze is aan jou. Bij een glaasje wijn rond het kampvuur geniet je van de lekkere lokale maaltijd, klaargemaakt door een Marokkaanse kok. Als door omstandigheden de barbecue niet kan plaatsvinden, dan krijg je een ander heerlijk avondmaal op een leuke locatie.

Dag 15: Je van geniet een overheerlijk ontbijt en een rustige voormiddag. Je kan even relaxen, een laatste souvenir kopen, zwemmen ... Of als je kiest voor een wandeling, kan je de haven, de 600 jaar oude stadsmuren en de vismarkt gaan verkennen. In de namiddag vertrek je naar Casablanca. Onderweg houd je halt voor een hapje en een drankje. Bij het laatste avondmaal blik je samen met je reisgenoten terug op een rijkgevulde reis.

Dag 16: Je keert huiswaarts met je koffers vol prachtige herinneringen aan je memorabele reis.

Reisdata en prijzen

Momenteel wordt, omwille van de stijgende prijzen van de vliegtickets, de prijs van elke reis op het moment van boeking herbekeken. We adviseren je om zo vroeg mogelijk te boeken, om te kunnen genieten van onze lage prijzen.

 

 • Zaterdag 6 juli 2024 tot en met zondag 21 juli 2024 (Engelstalige begeleiding door Hamza)
  prijs: vanaf 1545 euro per persoon
  Wie alleen reist, betaalt een single supplement: 280 euro per persoon

 

 • Zaterdag 9 november 2024 tot en met zondag 24 november 2024 onder Nederlandstalige begeleiding van Ehab
  prijs: vanaf 1545 euro per persoon
  Wie alleen reist, betaalt een single supplement: 280 euro per persoon

 

 • Zaterdag 21 december 2024 tot en met zondag 5 januari 2025 (Engelstalige begeleiding door Hamza)
  prijs: vanaf 1545 euro per persoon
  Wie alleen reist, betaalt een single supplement: 280 euro per persoon

 

Wat is inbegrepen?

 • Alle internationale vluchten (rechtstreeks) 
 • Alle hotels (3 en 4 sterren) met ontbijt, sommige hotels ook met zwembaden
 • Visum van Marokko
 • Btw en lokale Marokkaanse belastingen
 • Professionele reisbegeleiding door een ervaren reisleider
 • Transport met privébus met airco naar de bovenvermelde steden
 • Diensten van betrouwbare chauffeurs
 • Alle fooien voor alle personeelsleden van de hotels waar wij verblijven, van de bezienswaardigheden die we bezoeken, van de restaurants waar wij eten en voor de bestuurders van het vervoer waar wij mee rijden
 • Bezoek aan Hassan II-moskee, inclusief toegangstickets en lokale gids
 • Bezoek aan De Hassantoren, en kasba van de Oudaya's, inclusief toegangstickets en lokale gids
 • Lunch en avondmaal op dag 2
 • Avondmaal op dag 4
 • Avondmaal op dag 5
 • Bezoek aan de dorpjes Sefrou en Bhalil, inclusief lokale gids, lunch en avondmaal op dag 6
 • Avondmaal op dag 7
 • Ontdekkingsbezoek van voormalig irrigatiesysteem en avondmaal op dag 9
 • Bezoek aan het plein Djemaa El Fna met de bus, gevolgd door wandeling en avondmaal op dag 11
 • Lunch op dag 14
 • Wandeling in Essaouira (naar onder meer oude stadsmuren, haven en vismarkt) op dag 15
 • Lunch en avondmaal op dag 15

 

Wat is niet inbegrepen?

 • Alle uitstappen niet vermeld onder 'Wat is inbegrepen'. Voor info en prijzen van de optionele uitstappen, zie 'Excursies'.
 • Alle maaltijden niet vermeld onder 'Wat is inbegrepen'.
 • Alle dranken
 • Persoonlijke uitgaven
 • Alle verzekeringen, want de meeste mensen hebben een verzekering die het hele jaar loopt en regelen hun verzekering liever via hun eigen verzekeringsagent 

 

 

De reis vertrekt vanaf 8 personen.
Liever een andere datum? Individueel reizen of met een kleinere groep?
Neem contact met ons op en we bekijken samen de mogelijkheden.

Kies deze reis omdat

 

 • Unieke reisroute met alle hoogtepunten van Marokko in slechts 16 dagen: Koninklijke Steden, Chefchaouen, natuur, cultuur, woestijn én strand
 • Reisleider geboren in het Midden-Oosten die Nederlands én Arabisch spreekt, met meer dan 20 jaar ervaring in deze regio
 • Genieten van traditionele Marokkaanse specialiteiten, zowel in restaurants als bij de localsthuis. De Marokkaanse keuken behoort tot de top 5 ter wereld.
 • Internationale vluchten (meestal rechtstreeks)
 • Privébus met betrouwbare chauffeur
 • Kleine groepen van maximaal 16 deelnemers
 • Alle ontbijten inclusief

 


Dankzij de vele mooie momenten die je beleeft met je medereizigers, is de groep vaak erg enthousiast om enige tijd na afloop van de reis een reünie te organiseren voor wie wil. Dan worden herinneringen en grappige verhalen opnieuw bovengehaald, en worden fotoalbums getoond. Je bent alvast vrijblijvend uitgenodigd.
 
Ik kijk ernaar uit om jou te mogen begeleiden op één van mijn reizen!

 

 

Optionele excursies


Onderstaande excursies zijn niet inbegrepen in de reissom. Je kan ze apart boeken. Boek je alle excursies samen als excursiepakket, dan krijg je korting.
 
Alle onderstaande prijzen zijn inclusief:
 • entreegelden en voorverkooptickets voor de vermelde bezienswaardigheden
 • alle nodige vergunningen
 • professionele begeleiding
 • transport naar de sites
 • vermelde maaltijden: Proef alle lekkere specialiteiten die het land te bieden heeft! Door de excursies te combineren met een maaltijd, blijft er meer tijd over voor bezichtigingen en ontspanning. Elke dag stellen we, naast het ontbijt, een hoofdmaaltijd en een lichte maaltijd voor.
 • fooien tijdens de excursies

Zo kom je ter plaatse niet voor verrassingen te staan.
 

Chefchaouen (dag 3)

Natuuruitstap Chefchaouen met lokale begeleider
Inclusief lunch en avondmaal

Prijs: 47 euro per persoon

 

Fez (dag 4)

City tour met bus
Wandeling
Inclusief lokale gids
Inclusief lunch

Prijs: 45 euro per persoon

 

Steden en ruïnes (dag 5)

Volubilis
Moulay Idriss
Meknes
Inclusief lokale gidsen
Inclusief lunch

Prijs: 53 euro per persoon

 

Grotten en mijnen (dag 7)

Rondleiding in uitgehouwen grotten
Bezoek aan voormalige koper- en loodmijnen
Uniek bezoek aan actieve edelsteenmijnen
Wandeling langs rivier en verlaten dorpje
Mooie uitzichten en panorama
Inclusief vervoer met retro busjes en chauffeurs
Inclusief lokale begeleider
Inclusief lunch

Prijs: 67 euro per persoon

 

Dromedarissafari (dag 8)

Dromedaristocht over de zandduinen
Inclusief kamelenbegeleiders
Inclusief lunch en avondmaal

Prijs: 47 euro per persoon

 

Jeeptour (dag 9)

Jeeptour
Bezoek aan de nomaden, het woestijnvolk dat in primitieve omstandigheden leeft
Fossielen bekijken
Inclusief lunch

Prijs: 34 euro per persoon

 

Todra Kloof (dag 10)

Groene wandeling door Todra Kloof
Inclusief lokale begeleider
Inclusief lunch bij een lokale familie
Inclusief avondmaal
Inclusief transport per bus

Prijs: 66 euro per persoon

 

Aït Ben Haddou (dag 11)

Geleid bezoek aan filmstad Aït Ben Haddou
Inclusief lokale gids
Inclusief lunch

Prijs: 29 euro per persoon

 

Marrakesh city tour (dag 12)

City tour met de bus/wandeling
Koutoubia-moskee
Historische graftomben van de Saadiërs
Bahiapaleis
Berbersapotheek
Leuke wandeling door de verschillende traditionele soeks (marktjes)
Inclusief lokale gids
Inclusief lunch
Inclusief avondmaal met traditionele lokale specialiteit

Prijs: 52 euro per persoon

 

Bergwandeling nabij Hoge Atlas (dag 13)

Bergwandeling
Inclusief lokale begeleider
Inclusief lunch en avondmaal

Prijs: 69 euro per persoon

 

Barbecue nabij het strand aan de Atlantische oceaan (dag 14)

Uitstap met je privévervoer in omgeving van Essaouira
Natuur en strand
Zwemmen
Inclusief gezellige barbecue (met onbeperkte frisdrank) als avondmaal, bereid door een Marokkaanse kok

Prijs: 38 euro per persoon

Als de barbecue niet kan doorgaan, dan wordt deze uitstap vervangen door een lekker avondmaal met live muziek in een restaurant met uitzicht op de Atlantische oceaan.

 

Excursiepakket

Boek je alle bovenstaande optionele excursies samen voor de aanvang van de reis, dan betaal je voor al deze excursies samen slechts 500 euro in plaats van 547 euro per persoon. Voor deze prijs bezoek je meer dan 70 bezienswaardigheden.