Rondreis Marokko: 9 dagen

Koninklijke Steden, Marokkaanse Sahara en Atlasgebergte

Op deze 9-daagse groepsrondreis zie je de prachtige highlights van Marokko. Je bezoekt de Koninklijke Steden Fez en Marrakesh. Ga op avontuur in de Marokkaanse Sahara. Op een kameel doorkruis je de zandduinen van Erg Chebbi. Van daar trek je verder doorheen de Todrakloof tot de uitzichten op de Hoge Atlas in het hooggelegen dorpje Imlil.

Deze reis vertrekt steeds op zaterdag en keert terug op zondag.

 

Hoogtepunten van de reis

 • Koninklijke Steden: Marrakesh en Fez met haar oude Medina
 • Kameelsafari in de zandduinen van de Marokkaanse Sahara 
 • Groene wandeling in de Todrakloof met authentieke maaltijd bij een lokale, gastvrije familie
 • Berbersapotheek met beroemde Marokkaanse kruiden 
 • Ontdekken hoe leder op een primitieve manier klaargemaakt en geverfd wordt voor kledij en tassen bij een bezoek aan een authentieke leerlooierij in Fez
 • Wandeling in Imlil met uitzicht op de Hoge Atlas
 • City tour in Marrakesh met als hoogtepunt Djemaa el Fna, het bekendste historische plein van Marokko 

 

Reisbeschrijving

 

Dag 1: Amsterdam / Brussel - Casablanca - Fez
Dag 2: Fez
Dag 3: Fez - Midelt
Dag 4: Midelt - Erfoud - Merzouga
Dag 5: Merzouga - Todrakloof 
Dag 6: Todrakloof - Aït Ben Haddou – Marrakesh
Dag 7: Marrakesh - Imlil
Dag 8: Imlil - Marrakesh
Dag 9: Marrakesh - Casablanca - Amsterdam / Brussel

In geval van annulatie of slechte timing van de binnenlandse vlucht, wordt een privébus geregeld voor deze verplaatsing. 

Dag 1: Je komt aan in het historische Fez.


Dag 2: In de beroemde koninklijke stad Fez kan je de gelegenheid te baat nemen om een hele dag door de oude medina te kuieren. De medina bestaat uit meer dan 9000 straatjes en steegjes. Sla in je geheugen de unieke zichten op zoals de bekende traditionele leerlooierijen en de mooie, aparte soeks of lokale marktjes. Proef de lokale specialiteiten en vergeet niet om de unieke levendigheid van deze stad vast te leggen op foto. Tijdens de wandeling kan je de medina verder ontdekken. Je zal versteld staan van het grote aantal winkels en ondernemers. Fez is terecht de voornaamste ondernemersstad van Marokko. 


Dag 3: Je rijdt vandaag richting het zuiden naar Midelt, een fijn stadje tussen de Midden-Atlas en de Hoge Atlas. Vandaag kan je je nog laten meevoeren op een leuke daguitstap naar enkele grotten, waar de bevolking clandestien gesteente delft zoals malachiet, isoliet en andere. Je houdt ook halt bij primitieve koper- en loodmijnen.


Dag 4: Over de Hoge Atlas gaat het naar Merzouga. Onderweg bewonder je tijdens enkele tussenstops de prachtige natuur. In de buurt van Merzouga ligt ons hotel, waar we even uitrusten voor het namiddagavontuur. Dan kan je namelijk een tochtje doen op de rug van een kameel (dromedaris). Neem dan zeker je fototoestel mee, want tijdens deze tocht maak je misschien wel de mooiste foto's van de hele reis, vooral van de duizelingwekkende zandduinen (wel 100 meter hoog) en de adembenemende zonsondergang. 's Avonds kan je kiezen om te slapen in je hotelkamer of - een unieke beleving - onder de blote hemel (op matras) indien mogelijk.


Voor deze overnachting onder de blote hemel is het aangeraden om een slaapzak mee te nemen als je geen gebruik wilt maken van de voorziene dekens. Wil je de dekens van de primitieve accommodatie wel gebruiken, dan is het aangeraden om je eigen lakens of lakenzak mee te nemen.


Dag 5: Bij een lekker ontbijt kun je napraten over de afgelopen, onvergetelijke nacht. Vandaag rijd je verder naar Tinghir, aan de Todrakloof. Onderweg stop je even aan een oud irrigatiesysteem, waar water ondergronds vervoerd wordt via kanalen. Bij aankomst aan de Todrakloof verwelkomt de familie van je lokale gids jou in hun huis voor een traditionele, authentieke Marokkaanse maaltijd. Na de lunch kan je afdalen in de groene Todrakloof. De avontuurlijke wandeling onder begeleiding van een merkwaardige localgaat over paadjes, door riviertjes en langs verrassend groene begroeiing. Je ziet er de lokale bevolking aan het werk op hun rijke landbouwgrond. 


Dag 6: De wat langere route vandaag langs de nationale weg van 1000 kasaba’s naar Aït Ben Haddou, de beroemde filmstad, is de moeite waard. Toen de bekende acteur Omar Sharif, bekend van Lawrence of Arabia en Doctor Zhivago, in 1960 op bezoek ging bij vrienden in dit pittoreske, 800 jaar oude dorpje, werd hij verrast door de schoonheid ervan, met de indrukwekkende toren en tegen de heuvel aan gebouwde kasba's. Hij koos het dorpje uit als setting voor Lawrence of Arabia. Nadat die film hoge kijkcijfers scoorde, trokken nog meer filmsterren naar Aït Ben Haddou. De stad mocht figureren in onder andere Gladiator, The Mummy en de serie Game of Thrones. Nadat je Aït Ben Haddou kon bezoeken, trek je naar de historische wereldstad Marrakesh. 's Avonds ga je met de bus naar het beroemde plein Djemaa el Fna voor een wandeling. De naam betekent letterlijk 'de moskee van het plein'. Deze plaats bruist van leven. Lokalen komen er, net als in de Middeleeuwen, nog steeds om te kopen, verkopen, marchanderen, afdingen, spelen, goochelen en nog veel meer. 


Dag 7: Marrakesh heeft enkele heel mooie trekpleisters. De Koutoubia-moskee is het hoogste en bekendste gebouw in de stad. Neem plaats voor het gebouw en laat je verrassen door de bouwstijl van de vierkante minaret met de gouden bollen bovenaan. Een ervan werd gemaakt door de vrouw van de koning. Zij had tijdens de Ramadan gegeten, wat volgens het islamitische geloof niet is toegestaan. Door het goud te laten smelten tot een bol om samen met andere bollen bovenop de minaret te plaatsen, wou ze vergiffenis vragen aan Allah. Je kan er ook de Saadi graftomben bezichtigen. Deze graftomben van een voormalige koninklijke familie, wou men bij de komst van de huidige dynastie het liefste vergeten. Daarom werden er rond de tomben dikke muren gebouwd om ze aan het oog te onttrekken. Toen de Fransen begin de twintigste eeuw Marokko veroverden, verkenden ze Marrakesh vanuit de lucht. Hun vliegtuigen spoorden de graftomben op. Ook het Bahiapaleis is de moeite waard. Een rijke prins vernoemde zijn paleis naar zijn favoriete vrouw, Bahia, wat 'de prachtige' betekent. Onderweg naar de berbersapotheek loop je door de bekende traditionele soeks van Marrakesh. Met je reisgenoten mijmer je over hoe het leven in Marrakesh verschilt van dat bij ons. Tijdens de wandeling kan je nog even rond kuieren op Djemaa el Fna en een traditionele Marokkaanse maaltijd eten. In de namiddag rijd je richting het Hoge Atlas-gebergte. Je overnacht in een familiaal hotelletje.  


Dag 8: Na het lekkere lokale ontbijt, kan je de omgeving ontdekken vanuit het dorpje Imlil, op 1900 meter hoogte. Het wordt omringd door een prachtig natuurgebied. Je hebt zicht op de Toubkal, het hoogste gedeelte van de Atlas (4267 meter hoog) en daarmee ook de hoogste berg van Noord-Afrika. Tijdens de wandeling tussenin het mooie gebergte, sta je versteld van de levensgewoonten van de localsen hun kinderen, die dagelijks de tocht naar boven en terug naar beneden maken. In de late namiddag rijd je naar Marrakesh, waar de laatste uren van deze leuke reis benut om te genieten van de pittoreske omgeving en de overheerlijke eten. Bij het laatste avondmaal blik je samen met je reisgenoten terug op een rijkgevulde reis.


Dag 9: Je keert huiswaarts met je koffers vol prachtige herinneringen aan je memorabele reis.

Reisdata en prijzen

Momenteel wordt, omwille van de stijgende prijzen van de vliegtickets, de prijs van elke reis op het moment van boeking herbekeken. We adviseren je om zo vroeg mogelijk te boeken, om te kunnen genieten van onze lage prijzen.

 

 • Zaterdag 3 augustus tot en met zondag 11 augustus 2024 (Engelstalige begeleiding door Abla)
  prijs: vanaf 1150 euro per persoon
  Wie alleen reist, betaalt een single supplement: 200 euro per persoon

 

 • Zaterdag 26 oktober tot en met zondag 3 november 2024 (Engelstalige begeleiding door Abla)
  prijs: vanaf 1050 euro per persoon
  Wie alleen reist, betaalt een single supplement: 180 euro per persoon

 

 • Zaterdag 21 december tot en met zondag 29 december februari 2024 (Engelstalige begeleiding door Abla)
  prijs: vanaf 1250 euro per persoon
  Wie alleen reist, betaalt een single supplement: 220 euro per persoon

 

Wat is inbegrepen?

 

 • Alle internationale en binnenlandse vluchten 
 • Vervoer met een privébus wordt voorzien ter vervanging van binnenlandse vluchten indien deze niet kunnen plaatsvinden
 • Alle hotels (3 en 4 sterren) met ontbijt, sommige hotels ook met zwembaden
 • Visum van Marokko
 • Btw en lokale Marokkaanse belastingen
 • Transport met privébus met airco naar de bovenvermelde steden
 • Professionele reisbegeleiding door een ervaren reisleider
 • Diensten van betrouwbare chauffeurs
 • Alle fooien voor alle personeelsleden van de hotels waar wij verblijven, van de bezienswaardigheden die we bezoeken, van de restaurants waar wij eten en voor de bestuurders van het vervoer waar wij mee rijden
 • Avondmaal op dag 2
 • Avondmaal op dag 3
 • Avondmaal op dag 6
 • Bezoek aan bos Azrou waar Berberapen leven
 • Ontdekkingsbezoek van voormalig irrigatiesysteem
 • Bezoek aan het plein Djemaa El Fna
   

Wat is niet inbegrepen?

 • Alle uitstappen niet vermeld onder 'Wat is inbegrepen'. Voor info en prijzen van de optionele uitstappen, zie 'Excursies'.
 • Alle maaltijden niet vermeld onder 'Wat is inbegrepen'.
 • Alle dranken
 • Persoonlijke uitgaven
 • Alle verzekeringen, want de meeste mensen hebben een verzekering die het hele jaar loopt en regelen hun verzekering liever via hun eigen verzekeringsagent 

 

De reis vertrekt vanaf 8 personen.
Liever een andere datum? Individueel reizen of met een kleinere groep?
Neem contact met ons op en we bekijken samen de mogelijkheden.

 

Kies deze reis omdat

 • Prachtige reisroute langs de highlightsvan Marokko in slechts 9 dagen: Koninklijke Steden, natuur, cultuur en woestijn
 • Reisleider geboren in het Midden-Oosten die Nederlands of Engels én Arabisch spreekt, met ruime ervaring in deze regio
 • Genieten van traditionele Marokkaanse specialiteiten, zowel in restaurants als bij de localsthuis. De Marokkaanse keuken behoort tot de top 5 ter wereld.
 • Privébus met betrouwbare chauffeur
 • Kleine groepen van maximaal 16 deelnemers
 • Alle ontbijten inclusief

 
Dankzij de vele mooie momenten die je beleeft met je medereizigers, is de groep vaak erg enthousiast om enige tijd na afloop van de reis een reünie te organiseren voor wie wil. Dan worden herinneringen en grappige verhalen opnieuw bovengehaald, en worden fotoalbums getoond. Je bent alvast vrijblijvend uitgenodigd.
 
We kijken ernaar uit om jou te mogen begeleiden op één van onze reizen!
 

Optionele excursies

Onderstaande excursies zijn niet inbegrepen in de reissom. Je kan ze apart boeken. Boek je alle excursies samen als excursiepakket, dan krijg je korting.
 
Alle onderstaande prijzen zijn inclusief:

 • entreegelden en voorverkooptickets voor de vermelde bezienswaardigheden
 • alle nodige vergunningen
 • professionele begeleiding
 • transport naar de sites
 • vermelde maaltijden: Proef alle lekkere specialiteiten die het land te bieden heeft! Door de excursies te combineren met een maaltijd, blijft er meer tijd over voor bezichtigingen en ontspanning. Elke dag stellen we, naast het ontbijt, een hoofdmaaltijd en een lichte maaltijd voor.
 • fooien tijdens de excursies

Zo kom je ter plaatse niet voor verrassingen te staan.
 

Fez (dag 2)

City tour met bus
Wandeling
Inclusief lokale gids
Inclusief lunch

Prijs: 45 euro per persoon

 

Grotten en mijnen (dag 3)

Rondleiding in uitgehouwen grotten
Bezoek aan voormalige koper- en loodmijnen
Uniek bezoek aan actieve edelsteenmijnen
Wandeling langs rivier en verlaten dorpje
Mooie uitzichten en panorama
Inclusief vervoer met retro busjes en chauffeurs
Inclusief lokale begeleider
Inclusief lunch

Prijs: 67 euro per persoon

 

Dromedarissafari (dag 4)

Dromedaristocht over de zandduinen
Inclusief kamelenbegeleiders
Inclusief lunch en avondmaal

Prijs: 47 euro per persoon

 

Todrakloof (dag 5)

Groene wandeling door Todrakloof
Inclusief lokale begeleider
Inclusief lunch bij een lokale familie
Inclusief avondmaal
Inclusief transport per bus

Prijs: 66 euro per persoon

 

Aït Ben Haddou (dag 6)

Geleid bezoek aan filmstad Aït Ben Haddou
Inclusief lokale gids
Inclusief lunch

Prijs: 29 euro per persoon

 

Marrakesh city tour (dag 7)

City tour met de bus/wandeling
Koutoubia-moskee
Historische graftomben van de Saadiërs
Bahiapaleis
Berbersapotheek
Leuke wandeling door de verschillende traditionele soeks (marktjes)
Inclusief lokale gids
Inclusief lunch en avondmaal

Prijs: 52 euro per persoon

 

Bergwandeling nabij Hoge Atlas (dag 8)

Bergwandeling
Inclusief lokale begeleider
Inclusief lunch
Inclusief avondmaal met traditionele lokale specialiteit

Prijs: 69 euro per persoon

 

Excursiepakket

Boek je alle bovenstaande optionele excursies samen voor de aanvang van de reis, dan betaal je voor al deze excursies samen slechts 345 euro in plaats van 375 euro per persoon. Voor deze prijs bezoek je meer dan 40 bezienswaardigheden.