Rondreis Soedan

Ontdek het authentieke Soedan

 

Wil je een authentieke manier van leven ontdekken? Veel contact met de lokale bevolking? In Nubische huizen logeren? En onder de blote hemel slapen? Dan heb je het juiste land gekozen om te bezoeken. Daarnaast kan je genieten van de uitgestrekte natuur, de oude monumenten en de geschiedenis. Als je bovendien meer inzicht wil in de verhalen van de Egyptische farao’s, dan is Soedan de juiste plaats om te bezoeken.

 

Hoogtepunten

 

 • City tour Khartoem / Omdurman, met bezoek aan oude markt
 • Avontuurlijke jeeptocht (4x4) van 9 dagen
 • Meerdere nachten onder de blote hemel slapen, waaronder in de buurt van de piramiden van Meroë
 • Saï-eiland bezoeken en in de buurt overnachten
 • El Duffufa uitkijkpunt en museum
 • Jebel Barkal (Gezegende Berg) beklimmen
 • Bayudawoestijn doorkruisen
 • Verloren wonder van de piramiden van Meroë

 

Reisbeschrijving

Dag 1: Amsterdam/Brussel – Khartoem
Dag 2: Khartoem / Omdurman
Dag 3: Khartoem – Oud-Dongola
Dag 4: Oud-Dongola – Dongola
Dag 5: Dongola – Saï-eiland
Dag 6: Saï-eiland – Kerma
Dag 7: Kerma – Karima
Dag 8: Karima
Dag 9: Karima – Meroë
Dag 10: Meroë
Dag 11: Meroë – Mussawarat – Naga – Khartoem
Dag 12: Khartoem – Amsterdam/Brussel

Dag 1: Je vliegt vandaag naar Khartoem. Je Afrikaanse avontuurlijke rondreis gaat van start!

Dag 2: Je city tour in Khartoem begint met een bezoek aan het Nationaal museum van Soedan in Khartoem. De binnenzalen zijn gesloten voor groot onderhoud. Je bezoekt dus het openlucht museum. Dat bestaat uit verschillende tempels die werden gered nadat ze in gevaar kwamen door de bouw van de stuwdam van Egypte en het ontstaan van het Nassermeer. Het veiligstellen van deze Nubische tempels duurde meer dan 30 jaar en werd door Egypte gesponsord in 1970 voor een half miljoen U.S. dollars.

Nog tijdens de city tour vaar je met een bootje naar de monding van de Witte Nijl en de Blauwe Nijl in de Nijl.

Daarna maak je een leuke wandeling in de soek, een oude markt, in Omdurman. Een bezoek aan de graftombe van Sheikh El-Mahdi is zeker de moeite waard.

Je tour eindigt met het leukste van de dag: de derwisjdans. Derwisjen dansen en zingen als vrijdagavondritueel voor hun profeet Mohammed. Dit ritueel herhaalt zich elke vrijdagavond. De gewoonte wordt doorgegeven van generatie op generatie, al sinds meer dan 1000 jaar.

Dag 3: Je vertrekt vandaag met de jeep (4x4) voor een bijzondere rondreis van 9 dagen doorheen Soedan. Voor meer comfort, rijden er 3 reizigers mee per jeep. Je passeert verscheidene dorpjes, doorkruist de woestijn en rijdt langs marktjes, tot je aankomt in Oud-Dongola. Een kok reist mee om elke dag verse maaltijden voor je klaar te maken. Je Engelstalige gids geeft uitleg bij de archeologische sites.

Vanavond slaap je voor het eerst onder de blote hemel. Slaap je liever in een tent? Breng die dan zelf van thuis mee. Zorg voor een compact model, zoals deze kampeertent. Voor de overnachting onder de blote hemel is het aangeraden om een slaapzak mee te nemen als je geen gebruik wil maken van de voorziene dekens. Wil je de dekens van de primitieve accomodaties wel gebruiken, dan is het aangeraden om je eigen lakens of lakenzak mee te nemen.

Dag 4: In Oud-Dongola bezoek je een voormalige kerk die is omgevormd tot een moskee.

Na het bezoek aan de moskee, eet je een lekkere lunch. Vervolgens rijd je verder naar Dongola.

Dag 5: Vandaag rijd je verder naar Saï-eiland. Omwille van haar strategische ligging in het midden van de Nijl, werd het kleine eiland (12 km lang op 5,5 km breed) doorheen haar geschiedenis meerdere malen aangevallen en veroverd door verschillende volkeren, zoals de oude Egyptenaren en meer recent de Ottomanen. De veroveraars hebben hier hun sporen nagelaten.

Je rijdt naar een nieuwe kampeerplek voor een fijne overnachting.

Dag 6: Er staan vandaag heel wat bezienswaardigheden op het programma. Eerst bezoek je de tempel van Sedeinga van koningin Teje, de vrouw van de bekende farao Amenhotep III. Deze tempel werd gebouwd in de 7e eeuw voor Christus.

Vervolgens brengt jouw jeep je naar Soleb tempel, gebouwd door farao Amenhotep III. Deze farao liet eerst zijn eigen tempel bouwen, alvorens hij de tempel van zijn vrouw liet optrekken.

Met de ferryboot steek je de Nijl over. Je bewondert de Derde Cataract in de Nijl.

Na de lunch ga je kijken naar het standbeeld van Tombos. Dit standbeeld is helaas neergevallen tijdens een aardbeving van lang geleden en werd niet gerenoveerd.

Je rijdt verder naar Kerma. Het uitkijkpunt van Duffufa is het zeker waard om even bij halt te houden, vooral bij zonsondergang. Ook het museum van Duffufa mag je niet missen.

Dag 7: Vandaag rijd je naar Karima. Bij aankomst maak je een wandeling op de lokale markt. Geniet van het drukke onderhandelen tussen de groenteboeren en de marktbezoekers.

In de namiddag bezoek je de tempels en piramiden van Jebel Barkal. Het uitzicht vanaf de top is een onmisbare ervaring. Een bezoek aan Jebel Barkal, wat betekent “Gezegende Berg”, is een van de mooiste in Soedan.

Je zal overnachten in een Nubisch huis. 

Dag 8: Je start de dag met een bezoek aan de piramiden van Nuri, gevolgd door de graftomben van El-Kurru. Deze graven dateren van het Nubische koninkrijk van Kush. Daarmee zijn ze meer dan 3000 jaar oud. De kleuren in de graftomben zijn de mooist bewaarde die je zal zien in Soedan.

Dag 9: Je rijdt door de Bayudawoestijn naar de bekendste plaats van Soedan: Meroë. De Bayuda werd vroeger doorkruist door een route genaamd Darb El Arbain, wat betekent “Weg van 40 Dagen” omdat het 40 dagen duurt om met de kameel deze weg af te leggen. Het was een handelsroute tussen Soedan en Egypte. Handelaars vervoerden er zout uit Egypte en kamelen uit Soedan. De route leidt heel de weg van de Soedanese stad El-Fasher naar de Egyptische stad Assioet.

Vandaag en morgen bezoek je enkele mooie archeologische sites. Onder andere de bekende piramiden van Meroë, de mooiste in Soedan. En de oude koninklijke baden, waar de Nubische koningen van weleer zich gingen wassen. Je bezoekt ook de Zonnetempel met de mooie pilaren.

Je slaapt voor het laatst in open lucht, in de fraaie omgeving van het verloren wonder van de piramiden van Meroë.

Dag 10: Vandaag bezoek je waar gisteren eventueel geen tijd voor was.

Daarna kuier je over de oude markt van Meroë. In El Gatariaa, een filmzaal gewijd aan documentaires, bekijk je een informatieve kortfilm over de rijke geschiedenis van het land Soedan.

Dag 11: Je rijdt richting Khartoem. Onderweg houd je halt voor een bezoek aan Mussawarat. De naam van de stad betekent “omheining”, wat aangeeft dat deze plaats vroeger goed werd beschermd door de omliggende bergen. Toen de oude Egyptenaren rond 300 voor Christus de hoofdstad van het koninkrijk Kusj aanvielen en veroverden, trokken de Nubiërs naar het zuiden. Daar vonden ze in de sterke ligging van Mussawarat hun nieuwe hoofdstad. Je bezoekt hier de Leeuwentempel.

In Naga vind je een Romeinse kiosk, waar de Egyptische, Griekse en Romeinse stijlen in verwerkt werden.

In de late namiddag arriveer je in Khartoem. Je gaat lekker ontspannen in het hotel. Tijdens het laatste avondmaal blik je samen met de reisgroep terug op het unieke bezoek aan Soedan. Je mijmert over de indrukken die je hebt opgedaan. Vooral tijdens de jeeptocht zag je dingen die je niet voor mogelijk hield.

Dag 12: Je vliegt terug naar huis. In je koffer en je hoofd neem je veel mooie herinneringen mee aan Soedan en de authentieke manier van leven. De lokale mensen, altijd met een lach op hun gezicht, hebben een indruk op je nagelaten. Je vertrekt naar huis met ongeduld om na te genieten bij de foto’s die jij en je reisgenoten hebben gemaakt tijdens deze bijzondere reis.

Reisdata en prijzen

 

Momenteel reizen we niet naar Soedan wegens de onveilige situatie ter plaatse.

We reizen graag opnieuw zodra de situatie verbetert.

  Wat is inbegrepen?

  • Alle internationale vluchten
  • Alle formaliteiten voor visums en paspoortregistratie (ter waarde van 250 euro per persoon)
  • Professionele reisbegeleiding door een ervaren Engelstalige gids
  • Transport met privébus en jeep (4x4) tijdens de reis, met een comfortabele bezetting van 3 reizigers per jeep
  • Meereizende kok tijdens de jeeptour
  • Btw en lokale Soedanese belastingen
  • Diensten van betrouwbare chauffeurs
  • Alle overnachtingen: 6 hotelovernachtingen – 2 overnachtingen in Nubische huizen – 3 maal kamperen (onder de blote hemel of in een tent die je zelf meebrengt van thuis)
  • Alle fooien voor de Engelstalige gids, voor de meereizende kok, voor de bestuurders van het vervoer waar wij mee rijden en voor alle personeelsleden van de hotels waar wij verblijven, van de bezienswaardigheden die we bezoeken en van de restaurants waar wij eten (ter waarde van 75 euro per persoon voor de hele reis)
  • Alle maaltijden
  • Mineraalwater tijdens de jeeptour
  • Alle uitstappen tijdens de hele reis volgens het reisprogramma, inclusief entreegelden voor alle genoemde archeologische plaatsen en bezienswaardigheden. Zie “Excursies” voor een overzicht.

   

  Wat is niet inbegrepen?

  • Andere dranken
  • Persoonlijke uitgaven
  • Een tent om in te slapen tijdens het kamperen indien je niet wenst te overnachten onder de blote hemel. Een compacte tent (zoals deze) kan je aankopen bij sportwinkels.
  • Alle verzekeringen, want de meeste mensen hebben een verzekering die het hele jaar loopt en regelen hun verzekering liever via hun eigen verzekeringsagent.

   

  De reis vertrekt vanaf 8 personen.
  Liever een andere datum? Individueel reizen of met een kleinere groep?
  Neem contact met ons op en we bekijken samen de mogelijkheden.

  Kies deze reis omdat

  • Reisbegeleiding door een native Egyptische reisleider die Nederlands én Arabisch spreekt en meer dan 20 jaar ervaring heeft als gids in Noord-Afrika en het Midden-Oosten
  • Culturele hoogtepunten van Soedan in één reis
  • Unieke reisroute
  • Avontuurlijke jeeptocht van 9 dagen met betrouwbare chauffeurs
  • Kleine groepen van maximaal 16 deelnemers
  • Alle maaltijden inclusief


  Dankzij de vele mooie momenten die je beleeft met je medereizigers, is de groep vaak erg enthousiast om enige tijd na afloop van de reis een reünie te organiseren voor wie wil. Dan worden herinneringen en grappige verhalen opnieuw bovengehaald, en worden fotoalbums getoond. Je bent alvast vrijblijvend uitgenodigd. 

  Ik kijk ernaar uit om jou te mogen begeleiden op één van mijn reizen!

   

   

  Excursies

   

  Alle excursies vermeld in het programma, zijn inbegrepen in de reissom, inclusief:

  • de entreegelden en voorverkooptickets voor de vermelde bezienswaardigheden
  • professionele begeleiding
  • alle maaltijden: Proef alle lekkere specialiteiten die het land te bieden heeft! Door de excursies te combineren met een maaltijd, blijft er meer tijd over voor bezichtigingen en ontspanning. Elke dag stellen we, naast het ontbijt, een hoofdmaaltijd en een lichte maaltijd voor.
  • benodigde vergunningen
  • transport naar de sites
  • fooien tijdens de excursies

   

  Op die manier kom je ter plaatse niet voor verrassingen te staan.

  Je zal op die manier meer dan 30 bezienswaardigheden zien.

   

  Alle inbegrepen uitstappen:

  • City tour Khartoem / Omdurman (dag 2)
  • Nationaal museum in Khartoem (dag 2)
  • Boottocht in Khartoem (dag 2)
  • Graftombe van Sheikh Hamed-el Nil (El-Mahdi) (dag 2)
  • Derwisj-dans (dag 2)
  • Oud-Dongola: bezoek aan voormalige kerk omgevormd tot moskee (dag 4)
  • Saï-eiland (dag 5)
  • Tempel van Sedeinga van Koningin Teje (dag 6)
  • Tempel van Soleb van Amenhotep III (dag 6)
  • Derde Cataract in de Nijl (dag 6)
  • Standbeeld Tombos (dag 6)
  • El Duffufa-site en -museum in Kerma (dag 6)
  • Markt van Karima (dag 7)
  • Jebel Barkal, de “Gezegende Berg”, beklimmen (dag 7)
  • Tempels van Jebel Barkal (dag 7)
  • Piramiden van Jebel Barkal (dag 7)
  • Piramiden van Nuri (dag 8)
  • Graftomben van El-Kurru (dag 8)
  • Bayudawoestijn (dag 9)
  • Oude markt van Meroë (dag 9-10)
  • Wonder van de verloren piramiden van Meroë (dagen 9-10)
  • Koninklijke baden (dagen 9-10)
  • Zonnetempel (dagen 9-10)
  • Documentairekortfilm over de rijke geschiedenis van Soedan (dagen 9-10)
  • Mussawarat (dag 11)
  • Naga (dag 11)

   

  Wij reizen naar een primitief land. Het is mogelijk dat sommige zaken anders lopen dan gepland. Zo kan een archeologische site of bezienswaardigheid bijvoorbeeld onverwachts gesloten zijn zonder reden, eenvoudigweg omdat de portier die dag niet komt opdagen. Houd er dus rekening mee dat dit kan gebeuren. Wij doen natuurlijk alles binnen onze mogelijkheden om de bezoeken te laten plaatsvinden.